Photowalk "Från Tångudden till Klippans Kulturreservat"

Photowalken "Från Tångudden till Klippans kulturreservat" sträcker sig cirka två kilometer. Fotovandringen leder nästan hela tiden längs Göta älv och visar ett område med en historia som går tillbaka i tiden då dagens Göteborg inom vallgraven inte fanns.
 
Tångudden fick sitt namn efter tången som samlades där tidigare och gav gödsel till lantbruken som låg i Haga och Majorna. Området vid mynningen av Göta älv är ett paradis för varje fotograf. På andra sidan ser man containerhamnen och Göteborgs hamnindustri. Floden lämnar fortfarande tång och mycket annat vid strandkanten. Till höger av gångvägen ligger Stora Billingen med sin rika vegetation och med sina höstfärger.

Vid Nya Varvet träffar man på ett område som spelade en viktig roll under flera krig och där fanns troligtvis Göteborgs första varv, i en tid då dagens stad inte existerade. Än idag repareras här mindre fartyg och några av byggnaderna sträcker sig långt tillbaka i tiden.
 
När man lämnar Röda Sten, ett utflyktsområde för många Göteborgare, kommer man till Klippans kulturreservat. Här lossade de Ostindiska Kompaniet sina fartyg och lagrade varorna i flera olika byggnader var av Sjömagasinet var ett av dem. Därefter transporterade mindre båtar varorna in till Stora Hamnkanalen. Här hittar man historiska båtar, de gamla sockerraffinariet, rester av Porterbryggeriet och några av de äldsta byggnaderna i Göteborg.
 
På Photowalken "Tre miljöer - Samma stad" hittade de deltagande fotograferna hundratals motiv att fotografera, på vandringen "Från Tångudden till Klippans kulturreservat" finner man ännu mer motiv och ett landskap som många i Göteborg aldrig har sett förut. Under denna fotopromenad går vi hela tiden på asfalterade vägar och det finns det inga svårigheter alls att övervinna. För den som vill och kan finns det möjlighet att gå ut på klipporna eller ner till de små stränderna för att ta några bilder.
 
Vår önskan är att de bästa av våra bilder, nästa år, skall presenteras i en utställning. Flera stadsdelar kan vara intresserade av idén att visa hur flera fotografer ser en viss gata, ett torg eller en park. Detta kan ta sin tid, men under tiden sätter vi ihop en virtuell utställning på Internet som kan ses, inte bara i Göteborg, utan i hela världen.
 
Fotovandringen "Från Tångudden till Klippans kulturreservat" äger rum den 19 oktober klockan 14 med start vid busshållplatsen Tångudden (linje 91, ankomst klockan 13:49) och slutar på ett kafé. I vilket kafé vi träffas på efter vandringens slut berättar vi under fotopromenaden.
 
För att kunna planera våra photowalk så bra som möjligt, ber vi alla intresserade att anmäla sig så tidigt som möjligt. Mer detaljerad information om vägen vi tar, bakgrundsinformation och historien om området kan laddas ner på morgonen samma dag som fotovandringen är, på den här sidan.

Fotovandring september 2013: "Tre miljöer - samma stad"
Fotovandring november 2013: "Längs Gustav II Adolfs Vallgrav"
Fotovandring december 2013: "Ljusstråket mellan Lilla Bommen och Liseberg"